Language
EN | MS |

Orang tersayang saya memerlukan banyak bantuan

Cara penjagaan orang tersayang bergantung pada keadaan fizikal mereka dan berapa banyak sokongan yang mereka perlukan daripada anda.
 
Adakah mereka tidak berupaya untuk berdiri dan menyokong berat badan mereka sendiri? Adakah mereka menghabiskan sebahagian besar masa mereka terlantar di atas katil? Dan adakah mereka memerlukan bantuan anda untuk memakai baju dan membersihkan mereka? Jika mereka sepadan dengan mana-mana deskripsi tersebut, bahagian ini adalah untuk anda. Di sini anda boleh mendapatkan tip-tip praktikal tentang cara untuk memberi mereka penjagaan terbaik.

Kebersihan diri yang baik

Salah satu perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk kesihatan dan keselesaan orang tersayang adalah membantu mereka dengan kebersihan diri mereka. Namun, ini adalah bahagian penjagaan yang sangat peribadi, dan sesetengah penjaga berasa malu pada permulaannya. Walaupun ini mungkin sesuatu yang mencabar kepada anda, namun. membantu mereka merupakan detik-detik penjagaan yang paling menggembirakan. Ia juga dapat membantu mengeratkan ikatan antara anda berdua. 

Penjagaan kulit warga emas

Seperti yang anda ketahui, apabila usia kita semakin meningkat, kulit kita turut terjejas. Ia menjadi agak sensitif. Oleh itu, warga emas memerlukan rutin kebersihan diri khusus, yang direka untuk kulit sensitif mereka. Ini terutama berlaku sekiranya mereka mengalami , kerana air kencing dan tinja merengsa dan merosakkan kulit mereka. Pembersihan dan perlindungan yang baik membantu pencegahan iritasi dan jangkitan kulit. Ia membantu orang tersayang berasa bersih, selesa, segar dan sihat. Justeru itu boleh meningkatkan keyakinan mereka. 
 
Tiga langkah perlu dipertimbangkan ketika menjaga kulit mereka: mencuci, memulihkan dan melindungi. Rangkaian produk penjagaan kulit TENA boleh membantu memudahkan rutin penjagaan anda. Ia direka khusus untuk kulit warga emas yang rapuh.

Kerosakan kulit dan kudis katil

Seperti yang dikatakan, adalah lebih baik untuk melindungi kulit warga emas daripada kelembapan air kencing dan tinja, yang boleh memburukkan keadaan kulit. Setiap hari, semasa membersihkan orang tersayang, cuba periksa keadaan kulit mereka. Jika anda melihat tanda-tanda kerosakan kulit, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk menghentikannya daripada menjadi lebih teruk. Untuk tip-tip praktikal bagaimana untuk menjaga kulit seseorang yang mengalami , lihat inkontinen dan kebersihan diri.
 
Mungkin orang jagaan anda berbaring di atas katil untuk tempoh yang lama, dan tidak berupaya untuk menukar posisinya dengan kerap. Jika demikian, kulit mereka menghadapi risiko kerosakan, dan menyebabkan ulser tekanan dan luka. Anda boleh mencegahnya dengan membantu orang tersayang menukar posisi dengan kerap. Anda dan orang tersayang boleh menggunakan pergerakan sekeliling rumah sebagai senaman harian yang mudah. Baik sekiranya anda urut mereka seketika, untuk meransang kecergasan mereka dan melegakan tekanan akibat berbaring di atas katil. Tanya doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pencegahan kudis katil.

Produk inkontinen

Adakah orang di bawah jagaan anda terlantar di atas katil untuk jangka masa yang panjang? Dan adakah mereka mengalami ? Jika ya, ia adalah lebih baik untuk menggunakan perlindungan yang dibuat khusus untuk inkontinen seperti Slip/Seluar Dalam tradisional atau produk bertali pinggang Flex - yang direka untuk melindungi dari kebocoran kencing yang sederhana dan berat.
 
Untuk panduan langkah demi langkah untuk memakai dan menyalin produk inkontinen kami, kunjungi halaman kami mengenai penyalinan.

Tidur dan bangun dari katil dengan selamat

Orang di bawah jagaan anda mungkin memerlukan anda untuk membantu mereka bangun dari katil. Mengangkat dan menggerakkan mereka boleh mengakibatkan tegangan di bahagian badan belakang anda. Anda digalakkan untuk menyemak panduan praktikal mengenai cara mengangkat dengan selamat dalam Ergonomi.

Bergerak sekitar

Adalah bagus untuk menggalakkan orang tersayang bergerak dengan bantuan anda. Kerap melakukan senaman ringan akan membantu otot-otot mereka untuk kekal cergas, dan meningkatkan semangat mereka. Namun sebelum anda melakukan ini, penting untuk memastikan rumah anda selamat bagi mereka untuk bergerak.

Pemakanan yang baik dan pengambilan air

Orang tersayang mungkin kurang meminum air untuk mengelak dari pergi ke tandas terlalu kerap. Namun demikian, ini boleh menimbulkan masalah. Ia boleh memekatkan lagi air kencing mereka dan meningkatkan risiko kepada kesihatan mereka. Cuba galakkan mereka minum seperti biasa, ataupun apabila mereka merasa haus. 
 
Waktu makan harus diberi keutamaan. Perlu ingat waktu makan bukanlah sekadar menikmati hidangan berkhasiat. Ia juga satu acara sosial – sesuatu yang anda dan orang tersayang boleh lakukan bersama. Mungkin anda boleh menjemput ahli keluarga dan rakan-rakan lain untuk duduk dan menjamu selera bersama, berkongsi dan ketawa bersama. Kehadiran anda akan membantu kesihatan dan semangat orang tersayang. 

Rasa terhubung dengan orang lain

Tidak kira berapa usia kita, kita suka tangan kita dipegang, belakang kita digosok, atau badan kita dipeluk. Berhubung dengan ahli keluarga atau rakan-rakan akan membuat kita berasa gembira. Perasaan ini menjadi lebih penting terutama sekali seseorang menghabiskan sebahagian besar masa mereka bersendirian.
 
Para penjaga berpengalaman memberitahu kami bahawa aktiviti kecil yang dilakukan bersama boleh membantu anda menceriakan hari orang di bawah jagaan anda.

Jangan teragak-agak untuk meminta bantuan

Setiap kali kami bercakap dengan para penjaga berpengalaman, perkara pertama yang mereka cadangkan adalah untuk mendapatkan bantuan dan sokongan daripada orang lain. Mereka boleh terdiri daripada ahli keluarga, kawan atau komuniti setempat atau perkhidmatan kerajaan.