Language
EN | MS |

Cara menangani tahap kesihatan yang merosot

Menangani kesihatan merosot orang lain

Bukankah lebih baik jika kita boleh kekal sihat sehingga usia yang lanjut?
Para saintis sedang mencari penyelesaian itu. Namun, sementara usaha-usaha mencari penyelesaian ini, masa akan terus memberi kesan pada tubuh dan minda kita.
 
Anda mungkin menyedari tanda-tanda penuaan dan kemerosotan kesihatan pada orang jagaan anda. Adalah penting untuk memahami simptom-simptom tersebut. Dan awasinya. Anda boleh mengambil tindakan selanjutnya untuk memelihara kesihatan orang tersayang dengan sebaik mungkin. 
Penampilan yang terabai
Adalah mustahak untuk anda memberi perhatian terhadap penampilan orang tersayang. Adakah mereka berhenti menjaga diri mereka? Sebagai contoh, mereka tidak menyikat rambut mereka atau membasuhnya dengan kerap? Beritahu mereka mengenai apa jua perubahan yang anda perhatikan. Cuba cari sebabnya. Sekiranya anda bimbang, bincanglah dengan doktor mereka.
Hilang ingatan
Kita boleh menjadi pelupa, terutamanya apabila usia semakin lanjut. Tetapi jika orang jagaan anda menjadi amat pelupa, anda perlu memberi perhatian kepadanya. Adakah mereka, sebagai contoh, mengalami kesukaran untuk mengingati perkataan biasa? Atau tersesat dalam persekitaran biasa. Mungkin mereka tidak berupaya untuk mengikut arahan. Perkara-perkara ini sepatutnya mudah dikenal pasti kerana anda mungkin lebih mengenali orang jagaan anda dengan lebih dekat.
 
Jika simptom membimbangkan anda, pujuk orang jagaan anda untuk berjumpa doktor.
Berat badan menurun
Adakah berat badan menurun secara mendadak? Adakah mereka kelihatan terlalu kurus? Ini mungkin disebabkan oleh beberapa perkara. Perhatikan simptom-simptom lain yang berkaitan. Sebagai contoh, adakah dia sering muram? Jika mereka berasa muram, mungkin mereka tidak mahu memasak. Atau mungkin mereka hilang selera makan dan tidak makan dengan secukupnya. Adakah mereka kehilangan deria rasa atau bau? Ini juga boleh menjejaskan selera makan mereka.
 
Jika anda bimbang tentang penurunan berat badan orang tersayang, aturkan pemeriksaan kesihatan untuk mereka.
Mood tidak baik
Adalah menjadi perkara biasa untuk warga emas bersifat perengus. Tetapi jika mood mereka sentiasa tidak baik, maka haruslah mencari puncanya. Bincang dengan orang jagaan anda jika dia sentiasa berasa tidak puas hati. Tanya apa yang menyebabkan mereka berasa sedemikian. Hanya dengan cara itu anda boleh tahu dengan cepat sama ada mereka perlu berjumpa dengan ahli terapi.
 
Anda mungkin menyedari tanda-tanda penuaan dan kemerosotan kesihatan pada orang jagaan anda. Adalah penting untuk memahami simptom-simptom tersebut. Dan mengawasinya. Anda boleh mengambil tindakan selanjutnya untuk memelihara kesihatan orang tersayang dengan sebaik mungkin.
Kerosakan kulit
Sekiranya orang tersayang mengalami masalah , perhatikan kesihatan kulit mereka. Air kencing boleh bertindak balas dengan kulit dan mengakibatkan iritasi, dan seterusnya merosakkan kulit. Selain itu, kulit orang yang berusia adalah lebih sensitif dan mudah terdedah kepada iritasi. Ini meningkatkan kemungkinannya menjadi rosak.
 
Penyelesaian terbaik untuk kerosakan kulit adalah dengan menjaga kebersihannya. Sebaik-baiknya, gunakan pembersih lembut, seperti salah satu daripada rangkaian produk penjagaan kulit TENA – termasuk krim pembersih yang memulih dan melindungi kulit warga emas yang sensitif.  Selepas itu, guna losyen ringan atau krim anti-iritasi/gatal/ruam.